Wat is een dorp of stad zonder een muziek vereniging? Kunt u het zich voorstellen een optocht, Koninginnedag, het Hasselter Euifeest zonder de muzikale klanken van een fanfare of een drumband?

Hasselts Fanfare heeft al een lange historie. Een 12-tal muzikanten hebben de vereniging op 18 januari 1896 opgericht. Inmiddels is Hasselts Fanfare uitgegroeid tot een bloeiende en enthousiaste vereniging met ruim 130 leden.

Hasselts Fanfare is lid van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziek verenigingen (KNFM). De vereniging heeft zelfs enkele Koninklijke onderscheidingen mogen ontvangen.
In het jaar 1971 is de vereniging Koninklijk onderscheiden en ontving ook tevens de Erepenning van Verdienste.
In het jaar 1996 werd de Koninklijke Erepenning toegekend vanwege het 100-jarig bestaan.

Hasselts Fanfare is naast het op straat meespelen met een optocht op vele fronten actief. De vereniging bestaat tevens uit meerdere onderdelen. Het verenigingslied zegt het eigenlijk al:

Wij van de Fanfare, ja wij komen overal
Samen met zijn allen vormen wij een groot getal
Nu reeds honderd jaren, enthousiast en muzikaal
Mini-majorettes, drumband, orkest allemaal

Van Haersholtelaan